De avonturen van Jack

De avonturen van Jack

Waarover deze blog gaat

Suzanne beschrijft de hilarische avonturen van Jack en haar in dit blog.

If dogs could cook.

avonturenPosted by Suzanne Wed, October 05, 2016 12:30:48
En now for something completely different.....hondenvoeding. Hoe wegwijs te worden in de jungle die de voedingsindustrie heet? Wat betreft voeding voor mensen, daarvan weet ik een beetje. Daar heb ik me dankzij mijn zus, die voedings- en gezondheidscoach is in verdiept. ( http://www.dehormoonfactor.nl )

Maar toen het ging om het beste voer voor mijn hond, was het different koek.


Ik wist van begin af aan dat ik brokken wilde voeren. Voor mij heeft een brok een aantal voordelen. A het is makkelijk, b het is makkelijk. Ik spendeer uren per dag aan mijn hond. Wandelen, trainen, borstelen, voeren, opruimen, poetsen, socialiseren enz enz. Voeding moet wat mij betreft makkelijk zijn, vooral ook omdat we veel op pad zijn en Jack op andere plaatsen logeert. Ik moet een reismandje voor hem kunnen inpakken met voeding, zijn knuffels, zijn dekentje, en het liefst ook nog alle knuffels en mandjes en spelletjes enz enz, maar ook hier gaat op....zo makkelijk mogelijk.
Brokken it is dus.
"Ja maar vers vlees is veel beter voor een hond hoor ik zeggen". "Je hebt diepvries worsten hoor ik een ander zeggen". Klopt misschien, maar ik heb beperkte capaciteit in mijn diepvries en bovenstaande feiten spelen mee.

Onze eerste hond Duno at met de pot mee. Dat vond hij heerlijk. Van groenten tot jus tot vlees en brood (en af en toe een frikandel) werd ie heel erg blij. Duno is 16 jaar oud geworden. Toen kwam beresterke Lies, Lies kreeg brokken. Volgens mij van het merk Croc. Dierenspeciaalzaak houders noemden het een minder superieure brok, maar ook Lies mocht 13 jaar oud worden, deed het super goed en glansde als een spiegel. Toen kwam prinses Lilly, dit was een ietwat ander verhaal, mede door haar voorgeschiedenis waar zij als pup al veel te weinig voer had gehad. Ze is dan ook altijd te klein gebleven voor haar ras, maar is 11 mogen worden en heeft nagenoeg geen gezondheidsklachten gehad. Ik voerde haar brokken van het merk Prins. Toen ze zelfs ietwat te zwaar werd het Light en daarna senior. Een en ander bijgestaan door het Prins care team.

Nu komt hier Jack, een hond uit Belgie waarvan ik weet waar hij vandaan komt en ook wat voor voer hij voordat hij bij mij kwam wonen kreeg. Denkadog large breed pup. Een kwalitatief goede brok volgens kenners waartoe ik mezelf zeker niet reken.

Wat vind ik belangrijk aan een brok? Om te beginnen dat de brokken niet op dieren zijn getest, dat er alle voedingsstoffen in zitten die een hond nodig heeft en misschien wel het aller belangrijkste...hoe is de brok tot stand gekomen. Als er op de zak staat dat er kip in zit, bedoelen ze dan ook de poten, de kop en ingewanden? Of is het enkel het vlees? Zit er chemische- en kunstmatige rotzooi in? Ik probeer zelf zo goed mogelijk op mijn eten te letten en eet al jaren zonder smaakversterkers en kook niks uit pakjes. Wil ik dan mijn lieve hond Jack, waar ik alles voor doe, waarvan ik wil dat hij zo oud mogelijk en zo gezond mogelijk word, blootstellen aan allerlei chemische troep?

Ik vroeg mijn vaste dierenarts om advies. Hij adviseerde Eukanuba large breed puppy. Ik ben gaan googelen op ervaringen en wat ik las was goed. Mooie ontlasting, goed voer met goeie ingredienten en iets over de verhouding tussen fosfor en calcium. Dingen waar ik geen verstand van heb. Ik sprak de eigenaar van een dierenzaak uit de buurt die tevens een goede vriend van me is en hij adviseerde mij een merk Nutro genaamd. Ik ging vergelijken, stuurde de lijst van ingredienten en dus ook de hoeveelheid fosfor en dergelijke naar mijn dierenarts. Zij rekenen uit of voor mijn ras hond, deze verhoudingen goed zijn. Ook het aantal calorien enzovoorts zijn belangrijk. Nogmaals, allemaal dingen waar ik geen verstand van heb. Ik wil gewoon het beste voor mijn hond en zie door de bomen het bos niet meer!

Gelukkig kon ik zoals altijd terug vallen op mijn vriendin Petra van http://www.dogsandadvice.nl/Home/index.php/ waarmee ik heel erg op 1 lijn zit qua denkwijze over voeding en ook een hoop andere dingen wat betreft honden. Zij weet wel iets over de verhoudingen van voer en gezondheid en bovenal, dat het allemaal een beetje kosher is.

Ze stuurde me wat links en een aantal goeie opties.

Ik ben uitgebreid onderzoek gaan doen op internet en vond daar het merk Edgard & Cooper. Ze gebruiken enkel vers vlees, dus geen vlees meel. Dit is vermalen zooi met allerlei delen van dieren die je niet wilt samengevoegd met chemische troep.

Ze hebben nog een aantal andere voordelen en dingen die ik belangrijk vind, zo is het voer dus niet op dieren getest, zijn echt bezig met de gezondheid van je hond en niet uit op winst, zo dragen ze 10% van al hun opbrengsten af aan goede doelen voor honden en is zelfs de zak waarin het voer zit, afbreekbaar. Leuk detail is dat dit merk ook uit Belgie komt. Een land en cultuur die ik een warm hart toe draag.

Overigens is geadviseerde voer fabrikant Eukanuba inmiddels overgenomen door gigant Mars Inc. (ja die van de heerlijke repen die ik vroeger per 10 at) en is Mars ook eigenaar van onder andere de merken Nutro en Royal Canin.

Om het voer van Royal Canin wordt een (chemisch) laagje met smaakversterker geperst, zodat de honden de brok lekker vinden. Ik wil gewoon een eerlijke brok, waarvan ik weet wat erin zit en waarvan ik weet waar het vandaan komt. Egard & Cooper is daar duidelijk in en maken geen loze beloftes. Wat ik ook belangrijk vind is service. Kan ik iemand bellen als ik vragen heb over voeding of hoeveelheid of over andere gerelateerde zaken? Ja is daarop hun antwoord, sterker nog, je kan ze mailen of bellen met vragen zoals hier op hun site vermeld (HUMOR!) en ik plak even een stukje:

Moet ik mijn hond water geven?>

Absoluut! Je hond is geen cactus, hij lust regelmatig een paar slokken fris water. Zet dus altijd vers water in z’n buurt als je hem eten geeft.

Jullie voeding klinkt geweldig. Mag ik het aan mijn man geven?>

Onze voeding klinkt inderdaad zeer menselijk en gezond. Da’s omdat we zakendoen met een hart voor honden… en mensen. Maar we hebben geen licentie om onze voeding ook voor menselijke consumptie te verkopen. Edgard & Cooper is lekker en supergezond, maar alleen voor je hond!

(meer hier: http://nl.edgardcooper.com/pages/faq)

Zoals met heel veel dingen als je dieren hebt, geldt ook hier weer, zoek iets dat bij je hond en bij jou past. Ik lees verhalen van mensen die hun hond al jaren Aldi brokken geven en waar de hond het fantastisch op doet, of mensen die zweren bij door de dierenarts verkochte merk Hills. Ik ga wel eens naar een super grote dierenzaak in Duitsland hier vlak over de grens, waar ze minstens 50 soorten voer hebben (en dan heb ik het alleen over merken brokken). Wat moet je dan kiezen? Door wie worden ze gesponsord? Wat is eerlijkheid? Mijn advies: kijk wat je belangrijk vind, wat er bij je beurs past is ook belangrijk. Ook voor een kleinere beurs zijn er goeie opties.

Bedankt voor de adviezen Petra Tobben en Harald Hinnenberger.
  • Comments(5)//jack.bernersennenlimburg.nl/#post10